Nie każdy piekarnik parowy to model mający generator pary – dlatego prezentujemy TOP-10 najlepszych piekarników parowych, które wyposażono w ten element.
Jeśli prowadzisz zdrowy tryb życia warto zainwestować w dobry piekarnik parowy. Musisz jednak zachować czujność – pod tym pojęciem sklepy sprzedają bardzo różne urządzenia, często z pieczeniem czy gotowaniem na parze niemające wiele wspólnego.
Radziłem już, na co zwracać uwagę kupując piekarnik, opublikowaliśmy również poradnik, w którym szerzej opisuję, jaki powinien być dobry piekarnik parowy i jak odróżnić piekarniki wspomagane parowo od piekarników parowych.
Dzisiaj wybrałem 10 najlepszych piekarników parowych na polskim rynku. W zestawieniu biorę pod uwagę jedynie modele posiadające generator pary – te z wylewaniem wody na dno omijam.
Mam nadzieje, że maniaKalny ranking piekarników parowych pomoże w wyborze nowego urządzenia. Jak zawsze czekam również na pytania – zapraszam do sekcji komentarzy, postaram się pomóc.
Przedstawiciel najwyższej, ósmej serii Boscha – oczywiście produkcji niemieckiej. Świetnie wykonany piekarnik z genialnie wyglądającym programatorem, podzielonym na trzy wyświetlacze po 2,5 cala każdy.
Największą zaletą tego modelu jest zaawansowana elektronika i sensory. Bazowo mamy 12 nastaw pieczenia i wiele programów automatycznych z predefiniowaną temperaturą i czasem pieczenia. Nie zabrakło programów wagowych. Zakres temperatur to 30-250 stopni, a pojemność komory to 71 litrów.
Zabrakło za to prowadnic teleskopowych, które można dokupić osobno (wraz z drabinkami). Zbiornik na wodę jest w pełni wyciągany, mieści 1 litr i znajduje się pod programatorem, który podnosi się na specjalnym zawiasie – to dziwne i skomplikowane rozwiązanie.
Front z trzema szybami ma nagrzewać się maksymalnie do 40 stopni, a drzwi delikatnie się otwierają, jak i zamykają. Na tylnej ściance komory piekarnika znajduje się emalia katalityczna wspomagająca czyszczenie parowe. Model ten wyposażono w standardowy ruszt, blachę płytką, blachę głęboką i trzy blachy dodatkowe: perforowaną małą i dużą, oraz nieperforowaną małą.
Design ósmej serii może się podobać, a wraz z funkcjami parowymi otrzymujemy świetny i zaawansowany sprzęt.
Sprzęt wyceniono na około 5600 zł. W sklepach są również inne wersje tego modelu:
Na stronie mogą występować linki afiliacyjne lub reklamowe.
iRobot Roomba Plus 505 Combo to więcej niż robot – to obietnica pełnej automatyzacji sprzątania…
Na rynku pojawia się mnóstwo urządzeń, które obiecują cuda. Dziś przyjrzymy się bliżej jednemu z…
Już w najbliższy poniedziałek startuje gruba promocja na popularnego i jednocześnie najtańszego robota sprzątającego z…
Na polskim rynku debiutuje iRobot Roomba Max 705 Vac, czyli topowy robot sprzątający amerykańskiej marki,…
Dzisiaj do sklepów trafił robot MOVA V50 Ultra, czyli flagowa propozycja na 2025 rok i…
Testuję designerską frytkownicę Lauben Glass&Steam Air Fryer 4500BG czeskiej marki Elem6 S.R.O i sprawdzam, czy…
Komentarze
A jakie masz zadnie na temat tego piekarnika Gorenje BSA6737ORAW ??
Designerski, świetny piekarnik z programatorem pokrętłowo-elektronicznym i wspomaganiem parowym (ale bez generatora). Jeśli się podoba to będzie dobrym wyborem.
Czy ten piekarnik jest godny polecenia? Ma dość słabe wyposażenie, ale posiada powłokę w rodzaju katalitycznej i z tego co widzę ma generator pary. Muszę kupić kilka sprzętów kuchennych więc łącząc promocję i cashback wyszedłby za niecałe 1700 zł.
https://www.mediaexpert.pl/agd-do-zabudowy/piekarniki-do-zabudowy/piekarnik-siemens-hr538abs1
Panie Krzysztofie, a czy ten iQ700 fullSteam HS636GDS2 Siemensa to jest prawdziwy 4 w 1 (sous vide) ? Czy tylko 3 w 1 ?
Dziękuję bardzo. Czyli da się ustawić w piekarniku temp z dokładnością do 1 stopnia celsjusza ?
W teorii 3w1, ale SV można odpalić manualnie = termostat radzi sobie z niskimi temperaturami :)
Za 2800 można teraz kupić model prawdziwie parowy z serii iq700, więc średni interes. Jeśli czyć po wszystkich promocjach akurat ten model za 1700 zł to już niezła opcja jak na model ze wspomaganiem parowym i pokrętłowo-elektronicznym sterowaniem.
Dzień dobry. Proszę o poradę w wyborze piekarnika z funkcją pary (nie musi być pełny generator pary, może być wspomaganie pieczenia parą, bo istotniejsza dla mnie jest wysoka temp. nagrzewania min. 300 stopni). Piekarnik w kolorze białym, ale trochę tańszy niż Electrolux. Wpadły mi w oko te 2 modele Gorenje:
1.Gorenje BSA6737ORAW
2.Gorenje BPS6737E13WG
Pierwszy ma katalizę, a drugi pyrolizę. Wolałabym ten drugi sposób czyszczenia, ale nie mam możliwości montażu w słupku, tylko pod płytą indukcyjną - stąd pytanie czy pyroliza nie uszkodzi płyty (Electrolux)? I czy te piekarniki są w ogóle godne polecenia?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Pyro nie uszkodzi płyty, oba piekarniki dobre, 2 to zwykła linia Essential z opcja wlania wody na dno jako wspomaganie parowe, a 1 to linia designerska Ora Ita ze zbiornikiem na wodę, która trafia w specjalną nieckę pod grzałką grilla (lepsze rozwiązanie). Pod względem sterowanie są takie same.
Dziękuję za odpowiedź. Gdzieś czytałam, że niezalecane jest montowanie płyty nad piekarnikiem z pyrolizą, stąd wątpliwości. A jak wypada ten Electrolux w porównaniu do tego Gorenje?
https://m.ceneo.pl/106152596
Wiem, że ma tylko opcję wlania wody na dno i wspomaganie parą. Potrzebuję pary tylko do wspomagania wypieku pieczywa więc nie wiem czy jest sens inwestować w droższy np. Steam Crisp.
Podobny poziom jeśli chodzi o parę, także sterowanie pokrętłowo-elektroniczne jak w Gorenje Ora-Ito, ale ogólne wykonanie włoskich Electrolux jest gorsze od każdego Gorenje (łatwo poznać - Electrolux z Włoch ma 72 litry pojemności, niemieckie 70-71 l, polskie 57-65 l).
Panie Krzysztofie a czy przy wyborze piekarnika parowego jest to istotna informacja? Lepiej zwrócić uwagę na piekarniki 70-71 litr ?
Tak jeśli chcemy piekarnik lepiej wykonany.
Czy piekarnik z pyrolizą Gorenje BPS6737E13WG jest w porządku? I czy taki piekarnik można zamontować bezpośrednio pod płytą indukcyjną? Czy istnieje możliwość, że temperatura przy czyszczeniu pyrolitycznym uszkodzi płytę?
Ja najbardziej - to prosty i porządny piekarnik. Nie ma takiej opcji żeby pyroliza uszkodziła płytę.
Dzień dobry Panie Krzysztofie, poproszę o informację, który wg Pana piekarnik jest lepszy z tych dwóch : SteamBoost COB8S39WZ czy Gorenje BCS798S24BG . Czy dobrze wnioskuję, ze model z gorenje ma lepszy system parowy ( wyjmowana wlewka na wodę , co jest bardziej higienicznym rozwiązaniem pod względem czyszczenia), automatyczne odpompowywanie wody do zbiornika . Panel sterowania dotykowy w eletroluxie też wydaje mi się , że nie należy do najprzyjaźniejszych. O elektroluxie czytałam opinie, że zakres temperatur jaki podaje producent 30-230 nie jest do końca utrzymamy, gdyż tą niską temperaturę 30 stopni cięzko tak na prawdę uzyskać. I ostatnia sprawa- czy te dwa modele mogą być umieszczone w szafce głębokości 55 cm - czy mogą być dosunięte do ściany , czy musi być jeszcze jakiś luz (będzie umieszczona płyta indykcyjna eletrolux slim fit nad piekarnikiem ) Proszę o Pana opinię w ytch kwestiach.
Model Gorenje to już bardziej odpowiednik Electroluxa SteamPro, a nie SteamBoost - właśnie z uwagi na wyjmowany zbiornik i funkcjonalność 4w1 z sous vide. W obu przypadkach mebel powinien mieć wnękę min. 55 cm. Gorenje i Electrolux zajmują 54,6 cm w takiej niszy, więc 55 cm wystarczy. Elektronika w Gorenje jest 3 segmentowa, więc przez to nieco wygodniejsza i bardziej intuicyjna, ale ta w Electroluxie też nie jest zła. Temperatury 30-70 stopni to w większości piekarników są trudne do realnego osiągnięcia, dopiero dobre modele z sous vide nieco lepiej sobie z tym radzą.
Dzień dobry. Panie Krzysztofie poszukuję dobrego piekarnika dobrej jakości z funkcją pyrolizy mógłby być parowy choć niekoniecznie ale mógłby mieć termometr do mięsa. Myślałem o firmie Electrolux, Gorenje albo Hisense.
Połączenie pyrolizy może być z wspomaganiem parowym - w Electroluxie jest to seria SteamCrisp jak modele EOC8P, EOC6P itp. W Gorenje będzie to linia Advanced, choć oni w porównaniu do Electroluxa nie mają w tej linii generatorów pary, a po prostu woda wylewa się na mini tackę pod grzałką grilla i podgrzewa, choć sama jakość wykonania jest lepsza niż w E.
Dzień dobry, który piekarnik parowy z poniższych dwóch wybrać?
https://www.electrolux.pl/kitchen/cooking/ovens/oven/eob8s39wz2/
https://www.samsung.com/pl/cooking-appliances/ovens/nv7000b-6series-dual-cook-full-steam-6series-dual-cook-steam-nv7b6685bak-u2/ (wiem, że nie ma go na liście, ale jest zbliżony model z dzielonymi drzwiami)
Zależy nam na generatorze pary - mamy obecnie Amica ze sterowaniem przez WiFi i ekranem LCD, ale chcemy coś lepszego w cenie ok. 4k PLN
Electrolux robi jedne z najlepszych piekarników parowych, a w stosunku do Samsunga to kompletnie inaczej pomyślane sprzęty. E nie bawi się w dzielenie komory, cała komora może być parowarem, nie tak jak w S, że komora potrafi tylko wspomagać pieczenie parą, a gotować w specjalnym naczyniu podłączanym wężykiem do dyszy generatora pary. Samsung ma więcej bajerów smart, większą komorę na wysokość, mniej przyjazny sterownik. Z tych 2 zdecydowanie wybrałbym Electroluxa, ale Samsung też ma spore grono odbiorców i zadowolonych użytkowników.
Witam a co pan sądzi o piekarniku SIEMENS HB537 AOSO i Q500 jest teraz w dobrej cenie czy jednak GORENIE ADVANCED BPSX6747A05BG troszkę droższy.
Gorenje lepsze pod każdym względem, od wykonania po funkcjonalność :)
Choć Siemens ma ciekawie rozwiązane pokrętła z podświetleniem od frontu, ale to i tak poziom niżej.
Dzien dobry,
Panie Krzysztofie czy moglabym prosic Pana o radę odnosnie piekarnika.. Zastanawiam się nad:
1. Electrolux EOB7S31Z , choc w grę wchodzi tez doplata do droższego modelu tj:
2. Bosch HSG636BB1 ,
3.Electrolux COB8S39Z ,
4. Electrolux EOB8S39H ,
5. Electrolux LOB8S39Z ,
6.Electrolux COB8S39WZ ,
7.Electrolux EOB9S31WX .
8.Ewentualnie Amica ED97599BA+ X-TYPE STEAM , ktora jest sporo tansza..
Czy moglabym prosić Pana o pomoc, ktory zakup jest najbardziej oplacalny w stosunku jsmak wypiekow/cena? W piekarniku nie planuję piec mięsa. I jak to jest z pizza, czy ona sie nie upiecze?
Pozdrawiam serdecznie
Amica to najtańsza i jednocześnie najsłabsza opcja w tym gronie. Bosch i EOB9S31WX to zbliżone opcje pod każdym względem, a potem wszystkie wymienione 4 wersje tego samego piekarnika Electrolux z 39 w nazwie to różnica dystrybucji, dekoru (Z - czarne szkło, H - stalowa ramka w ciemnym macie wokół programatora, X - stalowe wstawki), W na końcu to po prostu WIFI. Większość życia pizzę robię w okolicy 220 stopni i te piekarniki to ogarniają :) Każdy od 2 do 7 będzie susper.
Jeśli dobrze rozumiem to modele
LOB8S39WZ
EOB8S39WZ
COB8S39WZ
to te same piekarniki tylko stworzone dla innych sprzedawców?
Dokładnie tak :)
A może Pan polecić cos lepszego od wymienionych wersji w podobnych pieniądzach?
Czy lepszego to raczej nie, ale konkurencyjnego, podobnego:
Gorenje BCS798S24BG - 3999 zł
Siemens HS636GDS2 - może nieco biedniej wyposażony, ale z ceny 4299 zł ma cashback 1200 zł, więc wychodzi mega tanio.
eob9s31wx jest na fajnej promce
Niestety wersja czarna kosztuje już za dużo ale w porównaniu do 39 jakie są różnice?
4600 zł to stała cena na ten model, żadna promocja. Główna różnica to szerszy ekran dotykowy, a tak to ten sam poziom pary - SteamBoost.
Ok, bardzo Panu dziękuję:)
Dzień dobry!
EOB7S31Z - planuję zakup tego piekarnika,ma niższą cenę niż inne modele serii 800 nie ma jednak funkcji steamify.
Czy jest ona(powyższa funkcja) warta dopłaty kilkuset złotych do EOB8S39WZ ?
Będę wdzięczna za odpowiedź, w tym tygodniu muszę kupić piekarnik.
Pozdrawiam.
Pierwszy to dobry, podstawowy model serii SteamBoost z programatorem Omega - piktogramowy bez bajerów. Drugi to już dopłata do kolorowego programatora dotykowego z masą programów i opcji, WIFI, a także Steamify - warto dopłacić :)